Ez a blog negyedik gyermekünk, Rita fejlődését hivatott követni, aki súlyos agyi fejlődési rendellenességgel jött a világra. Corpus callosum hiány, agykamra tágulatok, fejletlen kisagy, és egy óriási ciszta, ami gátolta az agy fejlődését. Dandy Walker malformáció. Azért határoztam el, hogy a feljegyzéseket közzéteszem, hogy mindenki lássa, hogy
CSODÁK
még vannak

Rita első 7 hónapja

Ezen az oldalon röviden végigvenném, hogyan is fejlődött Rita élete blog nélküli szakaszában.
Rita 2010 április 27.-én született 33.hétre 2250gr, 9/10 (!!!) apgarral. Pár napig kellett csak kabinoxigént kapnia.Nagyon szépen vette az első napok akadályait.

1 hónap
Inkubátorból kukucskáló 1 napos kismanó

Első falatok


2 hetesen nyitott inkubátorba tették, először felülről melegítették, majd felöltöztették. 

Sajnos nem nagyon tudott enni a kórházi cumiból, mindig összecuppant a szájában. Ezért szondán kellett etetni. szépen elkezdett hízni, de nem mehettünk haza, mert nem evett rendesen cumisüvegből.


4 hetesen átkerültünk a Bethesdába, inkubátorba szállította át a Cerny alapítvány.


Itt rendes cumisból kapott enni, és 3 nap után haza mehettünk, mert szépen evett. Hazafelé "beugrottunk" az Idegsebészeti Klinikára. Megultrahangozták a buksiját, hazaengedtek, de 1 hét múlva vissza kellett menni műtétre.


Pont hazaért névnapjára. Mindenki nagyon várta. 1 hetet volt itthon, majd mentünk be az Idegsebészeti Klinikára shunt műtétre.

A műtétet jól viselte, 1 hét múlva haza mehettünk.


Kicsi nagyfejű girnyó!!!


 Sajnos 1 héttel a műtét után a shunt körül liquor gyülem alakult ki, ezért szorítókötést kellett szegénynek hordania. A 2. műtétig nem tapadt le a shunt, így majdnem 4 hónapig kellett kötözgetni a fejét.

2. hónap1 hetet töltöttünk a Margit kórházban, majd betanítottak nekünk egy tornát, amit napi 6x30' kellett végezni. Mi az 5-öt céloztuk meg, és nagyjából 6 hónapig sikerült is ezt tartani. Nagyon sokat támadják ezt a tornát, de szerintem Ritus esetében ez a torna, és a Dévényes kezelés együttesen indította be a fejlődést. Persze lehet hogy nem, de nem tudom, hogy mi lett volna, ha egyiket, vagy másikat kihagyjuk. Úgy éreztem, hogy főleg élete első hónapjaiban mindent meg kell próbálni, hogy lássuk, egyáltalán fejlődik-e. Nagyon sokan támadtak, hogy minek a Katona módszer, sok, már elavult, de én nem mertem megtenni, hogy nem használok ki minden lehetőséget. Nem tudom, mi lett volna, ha nem tornáztatom, nincs kontroll csoport....De nem is érdekel, a lényeg, hogy Istennek hála, fejlődik)
Néha belealudt a forgásba :)...

...vagy a lebegő ülésbe.
3-4 hónap

Sokat mutogattunk neki kontrasztos ábrákat, néha nézte őket,néha kicsi követte is, és egyre ügyesebben csinálta.Korrigált 6 hetesen, ahogy a nagy könyvben meg van írva, elkezdett MOSOLYOGNI!!!

Huncut vagyok!!!Elkezdte emelgetni a fejét egyre magasabbra, a szemkontaktust is egyre jobban felvette. A képeket szépet követte először csak a szemével, majd lassan a buksiját is forgatta. Nagyon nehezen tanulta meg középen tartani a fejét a nagy feje miatt.


Egyre magasabbra tudta felnyomni magát

5.-6.hónap

Októberben újra bekerültünk az Idegsebészeti Klinikára, bedöglött a shuntje, ki kellett cserélni.Szerencsére ezt  a műtétet is nagyon jól viselte, és 1 hét múlva újra itthon lehetett.A kórházban kibújt az első fogacskája. Ez a shunt szerencsére sokkal jobban működött, működik, mint az első. Csak 2 hétig kellett szorítókötést hordania, nagyon gyorsan letapadt a shunt.Szegénynek a több hónapos kötözgetéstől teljesen csúcsos lett a feje, ami mostanra egész jól rendeződött.
2 hét kihagyás után újra elkezdtük a fejlesztést, tornát. Szépen tovább fejlődött.

Minden kontrollon nagyon meg voltak vele elégedve. Mozgásilag, és értelmileg egyenlőre ott tart, ahol egészséges társai.

Korrigált 6-7 hónap


Néha szorult helyzetbe kerül a forgatásnál  :)


Megvan a lábi

Kötelet húzunk

Nyakerősítő gyakorlat.
2011 évünket kórházban kezdtük. Ritus összeszedett valahonnan valami rsv vírust (viccelődtünk: Nagylányaink rsg-z nek, Ritus rsv-zik  hahaha) Szilveszterkor kezdett nagyon csúnyán köhögni, reménykedtünk, hogy jobban lesz, de alig evett. A végén már nehezen vett levegőt, így 2.-án elvittük az ügyeletre. Kórház 5 napig.Az 5. napon már újra jókedvű és élénk volt


Zárásként egy lábis kép   :)

A tüdőgyuszi miatt majdnem el kellett halasztani a "pótkeresztelőjét"  (a kórházba keresztelte meg apja rögtön a születése után) Az első időpont, ami októberben volt, a 2.shunt műtét miatt elmaradt, de most szerencsére csütörtökön hazaengedték a kórházból, így félve bár, hogy nehogy elkapjon valami nyavalyát, de megtartottuk vasárnap, január 9.én.Fantasztikus ünnep volt. Nagyon sokan voltunk és adtunk hálát ezért a kis csodáért.2 megjegyzés:

  1. Nagyon édes! Megkönnyeztem a kiscsaj küzdelmét..
    Sok erőt kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  2. sziasztok, mi is ugyanezzel a problémával küzdünk , az én fiam 1o hónapos és 3 hónaposan kapott söntöt.
    Igen vannak még csodák veletek is ez történt és velünk is. Kicsit lassabban , de jól fejlődünk. Kitartást és biztos megsegít az Isten.

    VálaszTörlés