Ez a blog negyedik gyermekünk, Rita fejlődését hivatott követni, aki súlyos agyi fejlődési rendellenességgel jött a világra. Corpus callosum hiány, agykamra tágulatok, fejletlen kisagy, és egy óriási ciszta, ami gátolta az agy fejlődését. Dandy Walker malformáció. Azért határoztam el, hogy a feljegyzéseket közzéteszem, hogy mindenki lássa, hogy
CSODÁK
még vannak

2011. február 3., csütörtök

ÉLJEN2

Ez a hét a megmérettetések hete. Ma a Korai Fejlesztőben voltunk. Ritus hihetetlen  ügyes volt. Apa is el tudott jönni, (még a húgom is elkísért minket. Először őt nézték a Ritus anyukájának, mert én csak kicsit késve tudtam odaérni..:)  Egy pszichológus, egy gyógytornász és egy neurológus vizsgálta. Olyan dolgokat is meg tudott csinálni, amit nem is gondoltam volna hogy tud. 
Nagyon koncentrált, minden feladatot ügyesen megoldott. (lehetett látni, ahogy kattognak a kerekek odabent...) Először hason fekvésben vizsgálták, nagyon ügyesen nyúlt a tárgyak után. Egész szép magasra fel tudja már emelni egy-egy kezét, és rázza a csörgőket. 
Hanyatt fekvésben szépen nyúl a játékok felé, 2 játékkal is ügyesen manipulál,  maga előtt összeütögeti azokat. Gyorsan, ügyesen fordul minden felé, hason "pörögve" keresi a hang forrását. 
Felültetve egy lapot tettek az ölébe, mintha asztalánál ülne. 2 kockát tettek elé, mind a kettőt megfogta, majd összeütögette (több, kevesebb sikerrel). Ezután kapott egy kis tálat, amibe szépen beleejtegette a kockáit, majd kivette belőle. Lengő karika után nyúlt, és ügyesen megfogta,

Csúcsfej ügyeskedik

 majd egész apró, mazsola méretű tárgyakat megfogott, eljátszott velük.

Csúcsfej mazsolázik...

Megmutatta a kúszását is, kicsit féloldalasan, kicsit sodródott balra, de a végén mégis elérte azt, amiért indult.
Az egész vizsgálat eredménye az lett, hogy Ritust nagyon megdicsérték. Figyelme, "gondolkodása", finom-motorikája  8-9 hó között van (Ritus 9 hónapos, korrigálva 7és fél.), mozgása megfelel a  korrigált korának. Nem kell járnunk fejlesztésre, csak csináljuk tovább a DSGM tornát. A neurológus doktornő azt mondta, hogy Ritának biztos valami küldetése van ezen a Földön, azért fejlődik ilyen csodás módon. Mi is így érezzük. 
Itthon lebirkózta a rózsaszín elefántját (ami illatos is, és sípolnak a lábai...Köszi Peti!  :)  

Először megkóstolom a fülét...

..Majd leterítem!!!

A kúszása egyre ügyesebb, eddig csak tőle max. 1 méterre lévő tárgyakért volt hajlandó elindulni, most már körbekússza a szőnyeget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése